De bioloog Frans de Waal woont al meer dan dertig jaar in Amerika en is door Time magazine bestempeld als een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Hij is te gast in College Tour.De Waal is bekend van zijn onderzoek naar allerlei verschillende soorten apen. Hij ontdekte dat het gedrag van mensen soms erg lijkt op dat van apen. In zijn boek Chimpanseepolitiek liet hij zien dat de manier hoe politici werken soms erg lijkt op het gedrag van chimpansees.

Rechtvaardigheidsbesef
Niet lang geleden toonde De Waal aan dat apen over een gevoel van rechtvaardigheid beschikken. Hij liet twee kapucijnaapjes dezelfde taak uitvoeren (het aangeven van een steen) en deze werden hiervoor beloond. Deze bestond bij de ene aap uit een stukje komkommer en bij de andere een kers. Wanneer de aap met de komkommer zag dat de andere beloond werd met een kers, hoefde aap nummer 1 zijn komkommer niet meer.

Kijk het filmpje:

De aflevering van College Tour is opgenomen in dierentuin Burgers’ Zoo. Studenten interviewen de vooraanstaande bioloog samen met Twan Huys.

College Tour, vrijdag 20 september om 20.30 uur op Nederland 3