Lagerhuis carousel missed 1432045205

Wie worden de beste jonge debaters van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? Onder het toeziend oog van de jury neemt in de finale op NPO 2 het beste debat- en speechtalent van Nederland het tegen elkaar op.

De finale van VARA’s scholieren-debatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis is woensdag 20 mei te zien op NPO 2. De uitzending wordt gepresenteerd door Menno Bentveld, onder het toeziend oog van de jury die bestaat uit talkshowpresentator Jeroen Pauw, Journaal-nieuwslezeres Dionne Stax en Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg.

Voorrondes
De afgelopen maanden streden tijdens voorrondes in alle provincies ruim 2.500 jongeren tegen elkaar om een plekje in de finale te bemachtigen. Uiteindelijk zijn de tien beste debaters overgebleven van het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort en het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Zij gaan aan de hand van actuele stellingen met elkaar de verbale strijd aan. Daarnaast strijden de drie grootste speechtalenten van ons land om te titel Beste V-rede van Nederland.

Debatteren
Het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en het Praedinius Gymnasium debatteren over het importeren van Russisch gas en het legaliseren van de verkoop van licht alcoholische dranken onder jongeren. Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat met scholieren in debat over de problematiek rond bootvluchtelingen.

Toekomstvisie
Drie scholieren houden een zogeheten V-rede, een speech over hun visie op de toekomst. Dat zijn Ama Boahene (Christelijk Gymnasium Utrecht), Masha Advan (Bonnefanten College Maastricht) en Salim el Makhloufi (Lek & Linge Culemborg). Salim is de eerste VMBO-scholier die in de finale staat.

Op weg naar het Lagerhuis: de finale, woensdag 20 mei, 21.05 uur, VARA, NPO 2


Naar de website van de VARA
Bekijk de finale op npo.nl