Omdat het precies 70 jaar geleden is dat de bevrijding van Nederland begon, wordt de operatie Market Garden deze week groots herdacht.

market gardenBrede viering
De organisatoren hebben gekozen voor een brede viering, omdat de bevrijders bijna allemaal overleden zijn. De week van evenementen rond Market Garden zal ongeveer een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken, verwacht de organisatie.

Bevrijders
Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944, waarmee de bevrijders probeerden de grote rivieren over te steken naar bezet Nederland. De Amerikanen trokken Nederland binnen via het Limburgse dorp Mesch, maar de operatie strandde bij de brug over de Rijn in Arnhem. Hierdoor moesten het midden en noorden van Nederland nog bijna acht maanden wachten op de bevrijding.Colonne
Bij de start van de herdenking, op 14 september 2014, is een colonne met historische militaire voertuigen vanuit België vertrokken naar Veghel. In die plaats staat een basiskamp met legertenten uit de Tweede Wereldoorlog. In de dagen erna kunnen bezoekers zien hoe een Baileybrug wordt gebouwd en wordt de Waaloversteek bij Nijmegen in scène gezet. Verder zijn er door het hele land festiviteiten. Oorlogsbegraafplaats Margraten was zaterdagavond even omgetoverd tot een bioscoop. Ter gelegenheid van de bevrijding van Zuid-Limburg, 70 jaar geleden, werd de film Oorlogsgeheimen getoond tussen de zerken.