Jonge kiezers lijken nauwelijks warm te lopen voor de Europese verkiezingen op 22 mei. Om die reden bieden journalisten Lars Gierveld en Sytske Jellema de Nederlandse Europarlementariërs de helpende hand in het BNN-programma Europa doe je zo.

------------------------- Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl ------------------------- 

Is politiek echt zo saai als veel mensen denken? Lars Gierveld en Sytske Jellema zoeken het uit en dringen met hun opgezette campagnebureau het Europees Parlement in Brussel binnen. Aldaar worden Nederlandse Europarlementariërs onder handen genomen. De politici worden aan de tand gevoeld en 'de grijze muizen krijgen weer een kleur'.


'Europa geen sexy onderwerp' 
Europese politiek is niet voor iedereen even interessant. "Het is niet een heel sexy onderwerp", aldus Lars en Sytske. "Dus zoeken wij uit of het echt zo saai en stoffig is als wij, en met ons veel Nederlanders, denken. En wat blijkt? Het is onwijs levendig; een groot internationaal mierennest, waarin parlementariërs, medewerkers, bodes, tolken lobbyisten door elkaar krioelen. Dat wordt goed zichtbaar tijdens alle borrels, lunches en etentjes die er de hele dag door zijn."

Zes politici
De politici die centraal staan zijn Hans van Baalen (VVD), Niels Jongerius (SP), Wim van de Camp (CDA), Paul Tang (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en de Marcel de Graaff (PVV). In de eerste aflevering wordt er gewerkt aan de imago's van VVD'er Van Baalen, die ietwat stijf en formeel is, en SP'er Jongerius, die vooral ambitieus is.

Europa doe je zo, vanaf 6 mei elke dinsdag om 21.50 uur, BNN, Nederland 3


Live naar Nederland 3 kijken via npo.nl
Ga naar de website van Europa doe je zo
Doe de test over het huidige imago van de lijsttrekkers

Ga naar de special over Europese verkiezingen op npo.nl