Anp 897117 carousel missed 1496128663

Met het voorjaar in zicht lijkt een nieuwe Elfstedentocht uitgesloten. Maar er is goed nieuws voor de mensen die de schaatskoorts van vroeger willen herbeleven: vanaf vrijdagochtend om 4.45 uur is de Elfstedentocht van 1986 integraal te zien bij de NOS op npo.nl.

Het is precies dertig jaar geleden dat het startschot klonk voor de veertiende editie van de Friese Elfstedentocht. Wie ging als eerste over de finish? Welke bijzondere deelnemer spotte toenmalig presentator Mart Smeets in het peloton? De NOS doet 'live' verslag van 4.45 uur 's ochtends tot 's avonds laat.

Volg de Elfstedentocht vanaf 4.45 uur 'live' via npo.nl/elfstedentocht

Prins Willem-Alexander als W.A. van Buren
'Deze tocht heeft een koninklijk tintje gekregen', merkte presentator Smeets, toen 39 jaar, op tijdens zijn verslag van de Elfstedentocht van 1986. De dan achttienjarig prins Willem-Alexander schaatste mee onder de schuilnaam W.A. van Buren. Bij de finish wachtten zijn trotse ouders hem op.

Hele toertocht integraal op npo.nl
Evert van Berthem ging uiteindelijk rond de klok van twaalf uur als eerste over de finish. Het verslag gaat na de finish van Van Benthem gewoon door. De Elfstedentocht van 1986 wordt behalve op npo.nl ook uitgezonden op het themakanaal NPO Best.

Elfstedentocht 1986, vrijdag 26 februari, vanaf 4.45 uur, NOS, npo.nl/elfstedentocht


Meer programma's over schaatsen