Ebola liberia carousel missed 1435047538

Hoe kon ebola zo snel en zo lang om zich heen grijpen? Zembla onderzoekt waarom hulp zo lang uitbleef, woensdag bij de VARA op NPO 2.

De beelden uit West-Afrika staan nog op het netvlies gebrand en nog steeds raken er mensen besmet met het gevaarlijke virus. Het maakte al 11.000 geregistreerde slachtoffers. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk veel hoger. Hoe kon ebola zo om zich heen blijven grijpen?

Langzame hulp
Het Amerikaanse onderzoeksprogramma 'Frontline' maakt een reconstructie van de ebola-uitbraak. Betrokkenen zoals de World Health Organisation (WHO), Artsen Zonder Grenzen en de overheden van de West-Afrikaanse landen komen aan het woord. Hieruit wordt duidelijk dat er traag werd gereageerd en de hulp maar langzaam op gang kwam.

'Geen epidemie'
Eind december 2013 overlijdt het vermoedelijk eerste slachtoffer van ebola in Guinee. De ziekte verspreidt zich vanaf dat moment, en in maart 2014 zet Artsen zonder Grenzen een kliniek op. In mei slaat de nog onbenoemde epidemie over naar Sierra Leone en Liberia. Het dagelijks leven is er lamgelegd, maar nog steeds de onbeheersbare epidemie nog niet officieel benoemd. Dat zou de zakenwereld afschrikken, aldus een ambtenaar uit Guinee.

Internationale gezondheidscrisis
Pas als in augustus 2014 twee Amerikaanse zendelingen besmet raken, verklaart de WHO de uitbraak tot een internationale gezondheidscrisis. In september besluit Amerika militairen te sturen en nog later komt structurele hulp op gang. Waarom duurde het allemaal zo lang? Zijn we nu wel voorbereid op een nieuwe uitbraak?

Zembla, woensdag 24 juni, 20.30 uur, VARA, NPO 2


Kijk ebola: feiten en fabels van de NOS
Kijk Andere Tijden over ebola

Ga naar nos.nl voor het laatste nieuws over ebola