Hoe gaat het momenteel op de Krim? Correspondent Saskia Dekkers reist af naar het schiereiland dat drie maanden geleden werd geannexeerd door Rusland. Haar reportages zijn dinsdag, woensdag en vrijdag te zien in Nieuwsuur op Nederland 2.

Media berichten de laatste weken vooral over de burgeroorlog in Oekraïne, maar hoe is nu de situatie op de Krim? Europa-correspondent Dekkers reisde begin maart per trein van de Oekraïense stad Kherson naar Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Deze treinreis maakt ze nu opnieuw. Wat is er veranderd? In het drieluik Terug naar de Krim van Nieuwsuur, om 21.00 uur te zien op Nederland 2, het antwoord.

Saskia Dekkers kijkt uit treinraam

Bezet of bevrijd?
Volgens Oekraïne is de Krim bezet gebied, terwijl Rusland hetzelfde schiereiland als bevrijd gebied zien. Wat vinden de mensen zelf van de veranderingen? Nieuwsuur praat in het eerste deel van de reportage onder andere met een bibliotheekmedewerkster die Russisch promotiemateriaal laat zien. Daarnaast vertelt het hoofd van een lokale supermarkt over het omzetten van de prijzen naar Russische roebels.

Problemen aan de grens
Vanzelf ging de reis naar de Krim niet. De ploeg werd eind juni in eerste instantie tegengehouden aan de nieuwe grens van de Krim. De uitzendingen van Nieuwsuur zijn deze week in verband met het WK in Brazilië te zien om 21.00 uur, in plaats van het gebruikelijke tijdstip van 22.00 uur.

Terug naar de Krim, deel 1, Nieuwsuur, dinsdag 8 juli, 21.00 uur, NOS en NTR, Nederland 2
Terug naar de Krim, deel 2, Nieuwsuur, woensdag 9 juli, 21.00 uur, NOS en NTR, Nederland 2
Terug naar de Krim, deel 3, Nieuwsuur, vrijdag 11 juli, 21.00 uur, NOS en NTR, Nederland 2


Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl
Ga naar de website van Nieuwsuur