Dodenherdenking anp 1033214 carousel missed 1493821654

Op 4 mei om 20.00 uur houdt Nederland twee minuten stilte in acht. Tijdens de stilte wordt stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De NOS doet verslag van de landelijke herdenking en ook andere NPO-programma's besteden aandacht aan Dodenherdenking.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Nationale Herdenking, 18.45 uur, NOS, NPO 2
De ceremonie op de Dam wordt zoals gebruikelijk voorafgegaan door de herdenkingsdienst in De Nieuwe Kerk. De speciaal voor deze gelegenheid geschreven voordracht komt dit jaar van schrijver Ian Buruma. Hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie zijn onderwerpen die hij in zijn voordracht behandelt. Annechien Steenhuizen doet verslag vanuit het Gelderse Putten, het dorp dat in 1944 getroffen werd door een grote razzia. 

Twee minuten stilte, vanaf 19.50 uur, NOS, NPO 1, NPO 2 en NPO 3
De twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam, om 20.00 uur, worden rechtstreeks uitgezonden op de drie publieke televisiezenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ook aanwezig. Het commentaar wordt verzorgd door Jeroen Overbeek.

De razzia van Putten, 20.25 uur, NOS, NPO 2
Wat waren de gevolgen van de razzia die de Duitsers hielden op 2 oktober 1944 in het Veluwse Putten? Daarover gaat de NOS-documentaire De razzia van Putten. De razzia gold als vergelding voor een aanslag door het verzet enkele dagen eerder. 659 mannen werd opgepakt en weggevoerd, slechts enkele van hen kon er nog over napraten. Putten bleef in rouw achter. Dit jaar organiseert een groep Puttenaren een estafetteloop naar het Noord-Duitse dorpje Ladelund, met als doel verzoening.

2Doc: Ben Ali Libi, 20.55 uur, NTR, NPO 2
De Joodse goochelaar Michel Velleman (1895 - 1943), beter bekend onder zijn artiestennaam Ben Ali Libi, werd bekend door het iconische gedicht van Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen. De documentaire over de humoristische goochelaar, 2Doc: Ben Ali Libi, gaat over zijn aangrijpende lot tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Memories, 21.05 uur, KRO, NPO 1
In een speciale aflevering gaat Anita Witzier op zoek naar liefdes die ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo vertelt Lammie over haar verborgen zwangerschap en geliefde, wordt Sieny gezocht door een Amerikaan die als Joodse baby werd gesmokkeld naar een onderduikadres. En zullen Nettie en haar oorlogsvriendje Joop elkaar nog kennen?

2Doc: Verlies niet de moed, 23.00 uur, NPO 2
'Verlies niet de moed', waren de laatste woorden van grootmoeder van Hella de Jong, voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Het dunne velletje waarop de oma van Hella haar afscheidsgroet schreef, kwam pas onlangs boven water tijdens een verhuizing. Met behulp van foto's, documenten en herinneringen van overlevenden gaat Hella op zoek naar familiegeschiedenis. Ze ontmoet onder andere haar oudtante, in haar familie samen met haar ouders de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. 

Vuur van de vrijheid, 23.40 uur, NOS, NPO 1
Vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam presenteert Rik van de Westelaken een programma in het kader van Theater Na de Dam, waarin de overgang van 4 naar 5 mei op een theatrale manier wordt vormgegeven. Tijdens de uitzending wordt geschakeld met Jeroen Overbeek in Wageningen, waar om middernacht meer dan 5000 lopers uit ruim zeventig plaatsen hun fakkels aansteken en het vuur in estafettevorm naar hun gemeenten brengen.