Vrijdag was het precies vijftig jaar geleden dat The Beatles naar Nederland kwamen. In de geest van toen zendt de NTR op Nederland 3 twee documentaires uit over de band uit Liverpool: Beatlemania en The Night That Has Changed America.

In de documentaire Beatlemania gaat muziekkenner Leo Blokhuis op zoek naar de wortels van de beatbands uit Liverpool. Daarna wordt 3Doc: The Night That Has Changed America uitgezonden, over het eerste optreden van The Beatles bij The Ed Sullivan Show in 1964.

Beatlemania
Wat was er in de jaren zestig gaande in Liverpool? Muziekkenner Leo Blokhuis gaat in de documentaire Beatlemania op zoek naar de wrotels van de beatbands uit Groot-Brittannië. Eric Burdon van The Animals, Mike Pender van The Searchers en leden van Procal Harum en The Mersebeat vertellen hun verhaal over The Beatles en Britse popmuziek. Tot slot nemen Nederlandse popmuzikanten onder wie Marike Jager, Bertolf, JB Meijers en Joël Bons als hommage aan The Beatles een eigenzinnige cover van Norwegian Wood op.


3Doc: The Night That Has Changed America
Het is ook vijftig jaar geleden dat The Beatles voor het eerst een optreden deed bij The Ed Sullivan Show. Het moment wordt door historici en critici beschouwd als een van de belangrijkste momenten ooit in de geschiedenis van muziek en televisie. Naast optredens van onder andere Stevie Wonders, Alicia Keys, John Legend, Maroon 5, John Mayer, Ed Sheeran, Katy Perry, Imagine Dragons en Pharell Williams zijn er ook unieke beelden uit 1964 en interviews met Ringo Starr en Paul McCartney te zien.

Beatlemania, zaterdag 7 juni, 21.40 uur, NTR, Nederland 3
3Doc: The Night That Has Changed America, zaterdag 7 juni, 22.50 uur, NTR, Nederland 3


Live naar Nederland 3 kijken via npo.nl