Zwart als roet credit verplicht jouk oosterhof carousel missed 1417188892

Is Zwarte Piet racisme of een eeuwenoude traditie? Naar aanleiding van het pietendebat gaat Sunny Bergman op zoek naar vooroordelen over huidskleuren. De 2Doc-documentaire Zwart als roet is maandagavond te zien bij de VPRO op NPO 2.

Waar komen al die hoogoplopende emoties vandaan wanneer het over de knechten van Sinterklaas gaat? Documentairemaker Sunny Bergman analyseert de emoties en gaat op zoek naar de mechanismen die schuilgaan achter de gevoelige snaar die het zwarte pieten-debat raakt. 


2Doc: Zwart als roet

Sunny begint haar zoektocht in haar eigen omgeving. Voor haar Engelse moeder heeft het Sinterklaasfeest nooit een rol gespeeld in haar kinderjaren, dus ook Sunny kijkt haar hele leven al met een afstand naar het kinderfeest. Haar vader, die zelf ieder jaar een mijter opzette, vond de discussie in eerste instantie maar gezeur. Nu hij zich realiseert dat er werkelijk mensen zijn die zich gekwetst voelen, stemt hij in voor verandering. Van haar donkere Nederlandse vrienden hoort ze hoe het is om altijd als gekleurd gezien te worden. Beschik je als blank mens over een onzichtbaar pakket aan voordelen?

Experimenten

Samen met haar vader en Zwarte Piet-tegenstander Quinsy Gario ondergaat Sunny een door Harvard ontwikkelde test die onderzoekt hoe stereotypes onze kijk op mensen beïnvloeden. Om erachter te komen hoe mensen in het buitenland over Zwarte Piet denken, gaat de filmmaker in Londen als Zwarte Piet de straat op. Tot slot bekijkt ze hoe het in Amsterdam gesteld is met racisme. Wat gebeurt er als een autochtone, Surinaamse en Marokkaanse Nederlander afzonderlijk van elkaar een fietsslot openbreken?

2Doc: Zwart als roet, maandag 1 december, 20.25 uur, VPRO, NPO 2


Meer over 2Doc: Zwart als roet