Niemand weet hoe militairen zich voelen nadat ze terugkeren uit een oorlogsgebied. Vaak kunnen ze moeilijk praten over de ingrijpende gebeurtenissen. In de documentaire Your Song vertellen ze daarom hun verhaal aan Nederlandse muzikanten.

Singer-songwriters
In de documentaire zien we hoe de oorlogsverhalen worden omgezet in liedjes, gecomponeerd en gezongen door verschillende artiesten. De gesprekken tussen de militairen en de singer-songwriters geven inzicht, begrip en zorgen ervoor dat we ons kunnen verplaatsen in hun leven. Zo'n lied kan de soldaten helpen om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. 


Johan de Jonge
Eén van de verhalen gaat over gewondenverzorger Johan de Jonge. Hij werd een week lang gevangen gehouden door Serviërs. “Ik dacht dat het einde verhaal zou zijn. Ik heb een afscheidsbrief geschreven aan mijn ouders.” Aniek Maren schreef voor hem het nummer ‘Eyes Open Wide’ over zijn ervaringen en zijn gevoelens van angst en onmacht. Sergeant-majoor Frank van Looy en korporaal Joost Engel vertellen over de aanval op hun buitenpost in Afghanistan en wat dat met hen deed. Het verhaal greep Darkrockband My Favorite Scar erg aan, wat resulteerde in het nummer The Mission. 

2Doc: Your Song, woensdag 18 juni, 23.45 uur, HUMAN, Nederland 2 

Meer informatie op HUMAN.nl