With or without you carousel missed 1431076097

Al meer dan 45 jaar zijn de Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) getrouwd met dezelfde man en delen ze elkaars leven. De BOS-documentaire With or Without You, zondagmiddag te zien op NPO 2, vertelt hun bijzondere verhaal.

Toen Maggi, op dat moment 44 jaar, geen zoon meer kon baren, kwam de 24-jarige Chunhee in het spel. Zij zou de eer van de familie moeten redden, 'want het hebben van een zoon in Korea is de plicht van elke familie'. Zo gezegd, zo gedaan. Chunhee trouwde met Maggi's man, met als gevolg dat Maggi en Chunhee het grootste deel van hun leven met elkaar zijn verbonden.

Drie keer is geen scheepsrecht
'Je kunt je niet voorstellen hoe zwaar het leven toen was', vertelt Maggi openhartig over de jaren zestig. Haar eerste zoon komt om bij een orkaan en haar tweede zoon komt te overlijden als gevolg van mazelen. Als ze daarna drie keer over probeert een nieuwe zoon te 'produceren', krijgt ze 'helaas' drie keer een meisje. Maggi en haar man zien maar één oplossing: ze nemen Chunhee in huis. Eerst is het de bedoeling dat Chunhee na het voortbrengen van een zoon weer vertrekt, maar dat krijgt Maggi niet over haar hart. Chunhee is namelijk geestelijk gehandicapt, mentaal niet ouder dan een kind van acht, en in de Koreaanse maatschappij is weinig compassie voor verstandelijk gehandicapten. Maggi beseft dat zij die compassie wel kan geven.

De relatie in detail
De gevolgen van Maggi's beslissing zijn groot: Maggi en Chunhee bouwen een bijzondere en liefdevolle band op. Ook na de dood van hun man, 34 jaar geleden, zijn ze bij elkaar gebleven en wonen ze samen waar ze altijd al hebben gewoond, op een klein plattelandshuisje. Regisseur Hyuckjee Park woont twee jaar naast de dames en registreert de relatie tot in detail. Maggi is daarbij openhartig, maar altijd met respect. Ook maakt ze zich zorgen; als zij komt te overlijden, wie zorgt er dan voor de nu zeventigjarige Chunhee?

With or Without You, zondag 10 mei, 13.00 uur, BOS, NPO 2


Lees meer over de documentaire op BOSrtv.nl
Ga naar het dossier over With or Without You