Speciale vlucht 2doc carousel missed 1423045088

De spanning in het vreemdelingendetentiecentrum Frambois vlakbij het Zwitserse Genève is om te snijden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten wachten daar op hun uitzetting. De Zwitserse regisseur Fernand Melgar maakte er een documentaire over.

2Doc, elke maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond op NPO 2, is de rubriek waarin bijzondere, boeiende en indrukwekkende documentaires uitgezonden. Donderdag staat de docu Speciale vlucht over het vreemdelingendetentiecentrum Frambois op het programma.

Geblinddoekt op het vliegtuig gezet
Filmmaker Melgar is gelukt wat op andere plekken in Europa nog onmogelijk was: filmen in een vreemdelingendetentiecentrum. Zijn bevindingen roepen bij alle partijen emoties op. Opsluiting in Frambois kan twee jaar duren, waarna sommige asielzoekers, waarvan een aantal reeds jaren in Zwitserland woont, werkt en belasting betaalt, onaangekondigd op transport worden gezet. Wie niet meewerkt, wordt onder dwang, geboeid en blinddoekt op het vliegtuig gezet, ook wel een 'speciale vlucht' genoemd.

Meer documentaires over asielzoekers
De afgelopen dagen stond 2Doc vaker in het teken van het onderwerp immigratie. Dinsdag in 2Doc: Home draaide het om de Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou, die na een protestlied in Ivoorkust werd bedreigd, naar Nederland vluchtte en daar inmiddels drie jaar illegaal verblijft. Woensdag in 2Doc: Asielzoeka's neemt filmmaker Sergej Kreso, zelf vanuit Bosnië gevlucht, je mee naar de belevingswereld van vier asielzoekers. Beide documentaires zijn terug te kijken via npo.nl.

2Doc: Speciale vlucht, donderdag 5 februari, 23.55 uur, HUMAN, NPO 2


2Doc: Asielzoeka's terugkijken
2Doc: Home terugkijken
Alle documentaires van 2Doc