Normaal credit hugo jaartsveld niet rechtenvrij carousel missed 1460120189

De band Normaal is al veertig jaar springlevend, maar hoe lang houden de bandleden het nog vol? Documentairemaker Frank Wiering maakte een film over de geschiedenis, het nu en de toekomst van Normaal, woensdagavond te zien bij de VPRO op NPO 1.

De documentaire Ja, dat was høken! 40 Jaar Normaal gaat over de ruigste popgroep die Nederland ooit heeft gekend. Met veertig albums, 350 nummers (van Oerend Hard tot Deurdonderen), tweehonderd t-shirts, volle feesttenten en heel veel bier is Normaal nog steeds 'volop in beweging'. Al lijkt het einde in zicht.

'Høken, brekken en angoan'
De bandleden van Normaal hebben de AOW-leeftijd al bereikt, maar dat is niet het probleem. Zanger Bennie Jolink is permanent in gevecht om op de been te blijven. Drummer Jan Manschot is na een lang ziekbed overleden aan een hersentumor. Van 'høken, brekken en angoan' is de laatste tijd steeds minder sprake. Des te meer reden om terug te kijken op veertig wilde jaren, waarin Normaal het platteland in het oosten een gezicht en identiteit gaf.

De hooiberg in
De vier oorspronkelijke bandleden, aangevuld met onder andere tekstschrijver Bennie Michelbrink en oud-manager Joost Carlier gaan de hooiberg in. Vervolgens blikken ze in intieme sessies terug op wat Normaal gebracht heeft.

Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal, woensdag 27 mei, 21.20 uur, VPRO, NPO 1


Lees meer over de documentaire op VPRO.nl