2doc dinosaur 13 carousel missed 1421241475

In 1990 werd in de Verenigde Staten het grootste skelet van een T-Rex ooit opgegraven. Maar van wie is de dinosaurus? Iedereen pikt graag een graantje mee, zo blijkt uit de 2Doc-documentaire Dinosaur 13.

Dagelijks komen in 2Doc de beste documentaires voorbij. Dinsdag om 23.00 uur bij de VPRO op NPO 2 is het de beurt aan de film Dinosaur 13, waarin het juridische gevecht over Tyrannosaurs Rex Sue tot in detail te volgen is.

De reis van T-Rex Sue
Het is 1990 als een groepje amateurpaleontologen in de Amerikaanse staat South Dakota tijdens opgravingen bij toeval  op een grootste skelet van T-Rex ooit stuit. Het T-Rex-geraamte, dat de meisjesnaam Sue meekrijgt, reist de hele wereld rond; van Japan tot Nieuw-Zeeland en van Spanje tot Puerto Rico. Aanleiding hiervoor is het juridisch gevecht om Sue.

Het gevecht om een dinosaurus
Van wie is de dinosaurus precies? De amateurpaleontologen overhandigen nog wel een cheque van vijfduizend dollar aan de eigenaar van het land waar Sue werd gevonden, maar diezelfde eigenaar verklaart later dat hij de dinosaurus nooit heeft verkocht. Uiteindelijk moet zelfs de FBI eraan te pas komen om de botten van Sue in beslag te nemen. Het is het begin van een langlopend juridisch conflict.

2Doc: Dinosaur 13, dinsdag 13 januari, 23.00 uur, VPRO, NPO 2


Alles van 2Doc op npo.nl