3doc beeldjagers carousel missed 1451398369

Wie bepalen eigenlijk ons beeld van de werkelijkheid? Voor een belangrijk deel persfotografen, zo blijkt uit de 3Doc-documentaire Beeldjagers, donderdag te zien bij de NCRV op NPO 3. De film volgt fotografen Elmer van der Marel en Serge Ligtenberg op de voet.

De wereld komt naar Nederland; van de machteloze Hamza uit Somalië tot wereldleiders als Barack Obama. Fotografen Serge en Elmer leggen deze momenten vast op de gevoelige plaat. Maar hoe gaan ze te werk?

Selfies houden Serge niet tegen
Nu iedereen fotografeert en de selfie zijn intrede deed, breekt er een zware tijd aan voor persfotografen. Serge realiseert dat als geen ander, maar het houdt hem niet tegen door te gaan met zijn werk. Al vijftien jaar jaagt hij op het Binnenhof op politici, waarbij volgens hem details het verschil maken; de juiste lichtval, achtergrond en blik.

Het Amsterdam van Elmer
Voor Elmer daarentegen zijn kleuren, patronen en ritmes in het Amsterdamse straatbeeld het belangrijkst. Met zijn foto's won hij drie keer achter elkaar een Zilveren Camera-prijs. Al jarenlang volgt hij  asielzoekers in Amsterdam. Deze keer wordt hij in 3Doc: Beeldjagers zelf door de camera's gevolgd.

3Doc: Beeldjagers, donderdag 4 juni, 21.00 uur, NCRV, NPO 3


Meer van 3Doc op npo.nl