De bekende Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange is één van de Nederlanders die bij de vliegramp in Oekraïne is omgekomen. Lange was op weg naar Australië, waar hij aan een internationale conferentie in Melbourne zou deelnemen.

Eerbetoon
Als eerbetoon voor zijn belangrijke strijd tegen deze ziekte zendt de NTR vanmiddag de docu 'De tijd daarna' uit over vijf mannen en vrouwen die samen de geschiedenis van dertig jaar hiv en aids in Nederland zichtbaar maken. De verhalen over hun verleden, het leven nu en hun dromen voor de toekomst laten zien hoe verschillend het hiv-virus hun leven heeft beïnvloed.


THE TIME THERE-AFTER - TRAILER with English subtitles from Bert on Vimeo.


Eigen verhaal
De Tijd Daarna is een uniek document over dertig jaar hiv en aids in Nederland. Drie mannen en twee vrouwen vertellen hun eigen verhaal en geven een heel helder beeld van hoe de invloed van hiv per persoon verschilt. Een leven met hiv laat zich namelijk nooit generaliseren. Omdat mensen altijd verschillen van elkaar en omdat iedereen zijn eigen verleden heeft. Als je al in de jaren 80 geïnfecteerd bent, zoals Erwin en Marjolein, dan zijn de lichamelijke gevolgen anders dan als je pas kort met hiv te maken hebt, zoals Celicia en Pablo. Daarom staan deze moedige mensen centraal en niet het virus.

Dromen
De film heeft oog voor het verlies en de pijn van toen, maar ook voor de enorme vooruitgang die is geboekt, en de reële dromen voor morgen. De film laat zien hoe het was, hoe het is, en wat onze dromen zijn voor de toekomst.

De tijd daarna, dinsdag 29 juli om 15.00 uur bij de NTR op Nederland 2.