Zwartepieten  cr vara carousel missed 1447162090

Aan de vooravond van de intocht van Sinterklaas gaan drie voor- en drie tegenstanders van Zwarte Piet de confrontatie met elkaar aan.

Wat ligt er ten grondslag aan de heftige emoties in de Zwarte Pietendiscussie? Dat is de centrale vraag tijdens het programma Zwartepieten! dat de VARA aan de vooravond van de intocht uitzendt op NPO 1. Drie voor- en drie tegenstanders bezoeken plekken in Nederland die een rol hebben gespeeld in de discussie en die duidelijk maken welke extreme reacties het thema losmaakt.

Tradities
Eerst wordt een bezoek gebracht aan Gouda, waar tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar hevig werd gedemonstreerd. De groep bezoekt een tattooshop in Alkmaar waar een echtpaar Zwarte Piet op het lichaam laat zetten, tot afgrijzen van de tegenstanders en instemming van de voorstanders. Daarnaast wordt er een pietencentrale bezocht en komen ze via een historicus en een kenner van tradities meer te weten over de oorsprong van Zwarte Piet.

Heikel onderwerp
Na twee dagen rondtrekken wordt de balans opgemaakt. Aan de hand van persoonlijke ervaringen gaan de deelnemers onder leiding van Menno Bentveld het gesprek met elkaar aan en wordt geprobeerd de kwestie te ontrafelen. Lukt het de zes het eens te worden over hoe we in de toekomst met dit heikele onderwerp om kunnen gaan?

Zwartepieten!, vrijdag 13 november, 21.30 uur, VARA, NPO 1


Naar de website van de VARA
Bekijk Zwartepieten! op npo.nl