Telefoon mobiel smartphone carousel missed 1497277263

24 uur per dag zijn we via onze pc, tablet en smartphone verbonden met internet. Is dat wel gezond? Dit is de dag - Reportage neemt zaterdag op NPO 2 de proef op de som. Verslaggever Koen ondergaat een digitale detox. Hij levert een week lang zijn telefoon, tablet en laptop in. Is er leven na internet?

Wie heeft het niet? Ga je eens gezellig uit eten in een restaurant en dan hebben je tafelgenoten meer oog voor hun telefoon dan voor jou. Goede gesprekken worden vervangen door berichtjes van hoogstens 140 tekens. In de trein ontspannen uit het raam turen is er niet meer bij: Twitter en Facebook eisen alle aandacht op. Verder gaan je baas en collega's tegenwoordig gewoon met je mee naar huis: ze weten je daar 24/7 moeiteloos te bereiken en verwachten direct antwoord terug.


Slapeloosheid
Een leven zonder internet en zonder mobiele telefoon is voor de meeste mensen ondenkbaar geworden. Toch dringen steeds vaker ook de nadelen van 24 uur per dag verbonden zijn via e-mail, internet en telefoon door: stress, slapeloosheid en internetverslaving zijn 'normaal' geworden.

Moderne fratsen
Verslaggever Van Groesen onderzoekt of we nog 'unplugged' kunnen functioneren. Hij leeft en werkt een week lang zonder internet en mobiele telefoon. Is het eigenlijk nog wel mogelijk een televisiereportage op de ouderwetse manier te maken? Ondertussen gaat hij in de leer bij zijn oom Jos die al die moderne fratsen als internet buiten de deuren van zijn Brabantse boerderij houdt.

Verslaafd
Ook gaat hij langs bij de oudste Twitteraar van ons land, reist hij zonder navigatiesysteem af naar Duitsland waar een aantal bedrijven hun werknemers inmiddels verbiedt hun e-mail te lezen buiten werktijd en spreekt hij met de 18-jarige Saranne die op een gegeven moment zo verslaafd is aan social media dat ze haar huis niet meer uitkomt.

Dit is de dag - Reportage, zaterdag 28 februari, 21.15 uur, EO, NPO 2


Naar de website van Dit is de dag - Reportage
Bekijk meer reportages van DIDD op npo.nl

De Kennis van Nu: Het afgeleide brein