Bas heijne credit merlijn doomernik  164 carousel missed 1431418916

In de nieuwe zesdelige serie De Volmaakte Mens (HUMAN en VPRO) gaat Bas Heijne op zoek naar de toekomst van de mens. De schrijver en columnist reist de hele wereld over om in gesprek te gaan met wetenschappers en grote denkers, in de hoop antwoord te krijgen op de vraag: 'Wat is de mens?'

Woensdagavond verdiept Bas Heijne op NPO 2 zich in de 'designerbaby'. De columnist voelt zich een beetje ongemakkelijk bij het idee van genetische manipulatie.

Wilt u een jongetje of meisje?
Heijne ziet hoe de klanten van een Turks-Cypriotische kliniek het geslacht van hun toekomstige kind kunnen kiezen. 'Het was voor mij een schok toen ik erachter kwam hoe ver dingen al zijn'. In Nederland is het nog verboden, maar Cyprus ligt niet ver van ons vandaan. Het kan snel gaan.

Meer of minder mens
In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Worden we er meer of minder mens van? 

De Volmaakte Mens, woensdag 13 mei, 23.00 uur, VPRO, NPO 2


Ga naar de website van De volmaakte mens