Wat als je ongeneeslijk ziek bent en weet dat je zult sterven. Wil je dan zo lang mogelijk blijven leven of wil je het beste halen uit de tijd die je nog hebt? Het palliatief team van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem begeleidt patiënten die voor deze keuze staan. In ‘Beter doodgaan’ volgt De Vijfde Dag dit team een jaar lang. De documentaire biedt een indringende inkijk in een wereld van artsen en verpleegkundigen voor wie genezing niet langer het einddoel is.

Palliatief team
Enkele jaren geleden besluit oncoloog Joep Douma als een van de eersten in Nederland om ongeneeslijk zieke patiënten al in een vroeg stadium anders te gaan behandelen. Uiteindelijk ontstaat er een groot palliatief team dat inmiddels een voorbeeld is voor veel ziekenhuizen. Hun doel: het beste halen uit de laatste fase van het leven van ongeneeslijk zieke patiënten.

Get Microsoft Silverlight
Zie voor meer informatie www.uitzendinggemist.nl

Wezenlijke vragen
Samen met de patiënten kijkt het team hoe de laatste fase van het leven zo goed mogelijk ingevuld kan worden. Gesprekken over dood, de angst voor het einde en zorgen die er nog liggen, worden niet geschuwd. Ook krijgen patiënten de vraag hoe lang ze hun ziekte willen rekken. Wanneer is behandelen zinloos of zelfs schadelijk? Wanneer is het beter om afscheid te nemen van het leven? Balancerend tussen afstand en betrokkenheid komt het team dichtbij de meest wezenlijke vragen van hun patiënten.

Jonge moeder
De Vijfde Dag registreert gesprekken met patiënten, vergaderingen tussen artsen en verpleegkundigen en volgt Hanneke Robers in de laatste maanden van haar leven. Hanneke is 36 jaar, getrouwd en moeder van twee zoontjes. Als haar borstkanker volledig uitgezaaid terugkomt, krijgt zij contact met het palliatief team. Samen met hen bespreekt ze hoe ze zich als jonge moeder zich kan voorbereiden op het naderende einde. Ook zij komt voor de onmogelijke keuze: doorbehandelen of stoppen.

De Vijfde Dag, woensdag 23 oktober om 20.25 uur bij de EO op Nederland 2.