Buwalda uitgerekt zomergasten carousel missed 1438259354

Peter Buwalda, de schrijver van Bonita Avenue en verzamelaar van muziek en literatuur, kiest zondag zijn favoriete fragmenten in VPRO's Zomergasten.

Peter studeerde Nederlands in Utrecht, ging bij het universiteitsblad in Twente werken en kwam uiteindelijk terecht bij een uitgeverij. Na vele omzwervingen schrijft hij dan eindelijk een boek, Bonita Avenue. Hij was overtuigd dat niet meer dan drieduizend exemplaren verkocht zouden worden.

Succes maakt lui
Het werden er 350 duizend en het boek is al in vijftien landen te verkrijgen in vertaling. Hij won er de Academia Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs mee. De New York Times is zelfs lovend over het boek. Met zijn succes komt ook bekendheid kijken en televisieoptredens, en dat hindert het schrijven wel, aldus Buwalda. Succes maakt lui, vindt hij en het liefst is hij thuis om aan zijn grote kunstwerken te schrijven.

Bewondering voor toegewijde kunstenaars
Buwalda is naast schrijver ook groot liefhebber van muziek. Of beter gezegd, van toegewijde kunstenaars als Elvis, Beethoven, en Schuman. Hij is verzamelaar van muziek en literatuur, en zal wat dat betreft veel hebben om zijn fragmenten uit te kiezen.

VPRO Zomergasten, zondag 2 augustus, 20.15 uur, VPRO, NPO 2
Zomergastenfilm: Melancholia, zondag 2 augustus, 23.20 uur, VPRO, NPO 2
Zomergastendocumentaire, maandag 3 augustus, 20.25 uur, VPRO, NPO Doc


Lees de biografie met video's en bijdragen van o.a. Joost Zwagerman bij de VPRO
Alles van Zomergasten op npo.nl