Syrie anp 22542543 carousel missed 1453819975

Syrië is misschien wel het meest besproken land van dit moment. Martin Smith laat in 2Doc: Het Syrië van Assad zien hoe het er daar echt aan toe gaat, dinsdag bij de VPRO op NPO 2.

Voor 2Doc: Het Syrië van Assad heeft filmmaker Martin Smith vorige zomer drie weken gefilmd in de gebieden die onder controle staan van het regime van president Assad. Het resultaat is een verrassende documentaire waarin twee uitersten van het land naast elkaar gezet worden.

Burgeroorlog
Sinds 2011 verkeert Syrië in een burgeroorlog waardoor meer dan de helft van de bevolking het land is ontvlucht of verdwenen. President Barack Obama is van mening dat deze oorlog door zal gaan zolang President Bashar al-Assad in Syrië aan de macht is. Smith bezocht de gebieden die onder leiding staan van Assad om te laten zien hoe het er daar aan toe gaat.

Van vakantieoord tot oorlogsgebied
Smith kreeg via een Syrische journalist toestemming om het land in te gaan en was meteen verrast. Hij noemt dat wat hij aantrof 'variërend van het verontrustende tot het absurde'. Aan de ene kant is een net geopend vakantieresort te zien, aan de andere kant het front en de kapotgeschoten wijken van de stad Homs.

2Doc: Het Syrië van Assad, dinsdag 1 december, 23.00 uur, VPRO, NPO 2


Bekijk alles van 2Doc op npo.nl