Het aantal monniken neemt in rap tempo af, maar in onze snelle maatschappij spreekt hun leven steeds meer tot de verbeelding. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zoekt Katholiek Nederland TV op NPO 1 naar antwoorden.

klooster

Lange wachtlijsten voor retraites, florerende kloosterwinkeltjes, goed verkopende boeken en dvd’s met een kloosterling in de hoofdrol...  Waarom trekken steeds meer buitenstaanders naar het klooster en wat vinden ze er?

Trapistenbier
Een cameraploeg filmde enkele dagen in en rond twee monumentale kloosters. De Sint Benedictus-abdij onder Valkenswaard, beter bekend als de Achelse kluis en de Adelbert-abdij in Egmond-Binnen. Vooral in het weekend komen er veel mensen op af. Niet altijd gaat het om spirituele verdieping. Zo is het trappistenbier van de Achelse Kluis populair. Het monnikenleven zelf blijft voor de meeste bezoekers verborgen.

Stilte als medicijn
In Egmond kunnen gasten sinds jaar en dag meeleven met de monniken. De stilte werkt als een medicijn en is vaak het begin van nieuwe inzichten en diepe verbondenheid met de Schepper en de schepping. De Benedictijnen doen in Egmond ook zaken. Veel mensen komen af op het winkeltje, de kaarsenmakerij en het keramiek atelier.

Katholiek Nederland TV, vanaf dinsdag 7 oktober, RKK, 16.35 uur, NPO 2


Meer over de kracht van de stilte
Ga naar de website van Katholiek Nederland TV

Katholiek Nederland TV terugkijken via npo.nl
NPO 2 kijken via npo.nl