In aanloop naar de Europese verkiezingen is het VPRO-programma De slag om Europa terug met een tweeluik. Journalisten Teun van de Keuken en Roland Duong richten weer hun pijlen op de dilemma's van nu.

------------------------- Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl -------------------------

Op 22 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Hoe democratisch is de uitbreiding naar Oost-Europa verlopen? Waar gaan de verkiezingen eigenlijk om? Om antwoord te krijgen op deze vragen gingen Van de Keuken en Duong op onderzoek uit in het programma De slag om Europa op Nederland 2. Daarbij kwamen ze tot opvallende conclusies.


Aflevering 1: Naar de grens van Europa - Kijk terug via npo.nl
De koude oorlog lijkt weer op te laaien; de spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen hoog op. Hoe werd de Europese Unie ook alweer buurman van Oekraïne? Van de Keuken en Duong hebben exclusieve interviews met hoofdrolspelers Wim Kok, oud-ministers van Buitenlandse Zaken Hans van de Broek en Ben Bot en de huidige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Aflevering 2: Verkiezingen in Europa - Kijk terug via npo.nl
Waar stemt Nederland op 22 mei precies voor? In sommige gevallen zijn Europarlementariërs zelfs machtiger dan de premier, zo blijkt uit De slag om Europa. Verder wordt de man gezocht die medeverantwoordelijk is voor het laten vallen van de Berlijnse manier waarmee een doorgang naar het westen werd geforceerd. En hij, Lech Walesa, wordt gevonden.

De slag om Europa, zondag 11 mei en zondag 18 mei, 21.05 uur, VPRO, Nederland 2Het vorige seizoen van De slag om Europa terugkijken via npo.nl
Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl
Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl