Kathleen Peterson, de vrouw van Michael Peterson, werd dood onderaan de trap gevonden. Peterson werd tot levenslang veroordeeld, maar was dat wel terecht?

De belangrijkste getuigendeskundige in de zaak van de veroordeelde Peterson lijkt te hebben geblunderd. Peterson krijgt, na acht jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor de moord op zijn vrouw, mogelijk een nieuw proces. Hij wordt gevolgd in de documentaire The Staircase 2, het vervolg op de miniserie van Jean-Xavier de Lestrade in 2004.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Schuld of onschuld
Was het moord of een ongeluk? De schuld of onschuld van Peterson is nooit duidelijk geworden. Toch is Peterson door de jury tot levenslang veroordeeld voor moord met voorbedachte rade. Peterson gaat, nu de belangrijkste getuigedeskundige fouten heeft gemaakt, in beroep. De beelden uit de eerste miniserie zijn nu belangrijk bewijsmateriaal.

Bewijs
De documentaire The Staircase 2 is een portret van het Amerikaans rechtssysteem waarin de jury en deskundigen een doorslaggevend oordeel hebben. Wat er ook gebeurt, de familie van Peterson blijft gedurende de film pal achter hem staan.

Holland Doc: The Staircase 2, woensdag 16 januari, 23.00 uur, Nederland 2