Nederland en de Verenigde Staten hebben een conflict over de Amerikaanse atoombommen op de vliegbasis Volkel. Nederland wil afspraken maken over de mogelijke financiële gevolgen van een ongeluk met een Amerikaans kernwapen. De Verenigde Staten weigeren dat.

Oud-premier Ruud Lubbers verklapte deze zomer dat er atoombommen liggen op de vliegbasis Volkel. Lubbers noemde de bommen 'malle dingen', een zinloze erfenis van de Koude Oorlog. Justitie aarzelde geen moment en startte een onderzoek. Nutteloos of niet, de Amerikaanse kernwapens op Volkel zijn staatsgeheim. Ook een voormalig minister-president moet daarover zijn mond houden. 

Nucleaire rommelzolder
Brandpunt Reporter begon een eigen onderzoek. Waarom liggen die atoombommen bijna 25 jaar na de val van de Muur nog altijd in Nederland? Wie bepaalt eigenlijk wat er mee gebeurt en wat kan er, ook in vredestijd, allemaal mee misgaan? De onderzoeksjournalisten spraken met oud-ministers van Defensie en voormalige top-generaals. De zoektocht op onze nucleaire rommelzolder leverde een paar bijzondere vondsten op. 

KRO Brandpunt, donderdag 21.10 uur, Nederland 2