Istock arts dokter bloeddruk carousel missed 1484825626

Ook in het nieuwe seizoen stelt De Monitor (KRO-NCRV) op NPO 2 weer maatschappelijke misstanden aan de kaak. De eerste aflevering gaat over dokters die onder druk van zorgverzekeraars zorgdossiers vrijgeven.

Van woekerprijzen voor orthodontie en beroving van ouderen tot brandveiligheid in zorgcentra's. De Monitor heeft een neus voor onrecht in de samenleving en stelt ook in het nieuwe seizoen weer maatschappelijke missstanden aan de kaak. Het KRO-NCRV-programma trapt zondag op NPO 2 af met dokters die gebukt gaan onder de druk van zorgverzekeraars.

Meer nieuwe programma's op NPO 2

Declaratiegedrag
Een aantal huisartsen wordt door haar zorgverzekeraar beschuldigd van ‘verdacht’ declaratiegedrag: zij zouden teveel declareren. Ze vallen buiten de gemiddelden en vallen daardoor op in het computersysteem van de zorgverzekeraars. Zij leggen teveel visites af en besteden teveel tijd aan hun patiënten. Volgens deze huisartsen proberen zij juist meer dan gemiddeld goede zorg te leveren.

Beroepsgeheim
De huisartsen voelen zich klem gezet: ze moeten of duizenden euro’s terugbetalen of inzage geven in patiëntendossiers zodat ze hun declaraties kunnen verklaren aan de verzekeraar. Maar daarmee schenden ze wel hun beroepsgeheim. In De Monitor wordt duidelijk dat huisartsen onder druk van verzekeraars en zonder medeweten van hun patiënten medische dossiers openbaar maken. In het geval van één verzekeraar blijkt dat zij bij tweehonderd zorgverleners in de dossiers hebben geneusd.

De Monitor, vanaf zondag 6 september, 22.35 uur, KRO-NCRV, NPO 2

Ga naar de website van De Monitor
Bekijk eerdere uitzendingen van De Monitor