De carousel missed 1429793704

Het dagboek van Anne Frank wordt nog steeds door miljoenen mensen over de hele wereld gelezen en het Achterhuis trekt jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Wat is de magie van het dagboek van Anne Frank? Astrid Joosten gaat op zoek naar het antwoord.

Voor de documentaire De magie van het dagboek van Anne Frank, woensdag uitgezonden door de VARA op NPO 1, reist Joosten de hele wereld over. De presentatrice gaat onder andere in gesprek met Whoopi Goldberg, Stevie Wonder, Dan Brown, Gloria Estefan, Jesse Jackson en Carice van Houten.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Op zoek naar geïnspireerde mensen
Hoe komt het dat het dagboek van een joods meisje van veertien in zeventig jaar tijd in meer dan zeventig talen is uitgegeven en dat er ruim twintig miljoen exemplaren zijn verkocht? Dat is de vraag die Joosten bezighoudt. 'We zijn op zoek gegaan naar mensen die ontroerd, geïnspireerd of bevlogen zijn geraakt door Anne’s dagboek', aldus de presentatrice, bekend van Twee voor Twaalf. In de gesprekken legt Gloria Estefan een verband tussen Anne's dagboek en de vlucht van haar eigen familie naar Cuba naar de Verenigde Staten en vertelt Whoopi Goldberg over haar Anne-voorstelling.

Vervolg op De magie van Mandela
Joosten: 'In de documentaire De magie van Mandela, die ik in 2011 maakte, gaf Nelson Mandela al aan dat hij kracht putte uit het dagboek van Anne Frank toen hij op Robbeneiland gevangen zat.' Op basis daarvan interviewt ze voor haar nieuwste documentaire meer mensen die er troost, hoop, geloof of steun uit putten. Niet voor niets brengen wereldleiders, popsterren en acteurs als ze in Nederland zijn een bezoek aan de schuilplaats van Anne Frank en haar familie. Dit voorjaar is het zeventig jaar geleden dat Anne Frank in het concentratiekamp in Bergen-Belsen overleed.

De magie van het dagboek van Anne Frank, woensdag 29 april, 20.30 uur, VARA, NPO 1


De magie van Mandela terugkijken via npo.nl
Medialogica over de rechten van het dagboek van Anne Frank
Twee voor Twaalf terugkijken via npo.nl
Ga naar de special over 4 en 5 mei