Het is vijftig jaar geleden, maar zij die erbij waren herinneren de wedstrijd als de dag van gisteren. Andere Tijden Sport blikt uitgebreid terug op de legendarische Elfstedentocht van 1963.

In de vijftigste aflevering van Andere Tijden Sport ga je terug naar het ijskoude, winderige en besneeuwde Friesland van 1963. Tot op de dag van vandaag wordt met ontzag over de zware Elfstedentocht van dat jaar gesproken. De overwinning van toenmalig sportartikelenwinkelier Reinier Paping uit Dedemsvaart bereikte zelfs een mythische status.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Wie in 1963 live naar de Tocht der Tochten keek, kon alleen de doorkomsten in Bartlehiem en de finish op de Groote Wielen zien. Het rechtstreekse televisieverslag was namelijk mislukt, omdat de techniek het in de kou liet afweten. De falende apparatuur zorgde voor verschillende mythes. In 2007 beschuldigde de als derde aangekomen Jeen van den Berg winnaar Paping ervan zich door niet-deelnemers te hebben laten 'zuigen'. En zo zijn er meer tegengestelde en nooit opgehelderde herinneringen van de rijders.

Extra lange special
Andere Tijden Sport wekt de wedstrijd tot leven met nooit eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal. Ook vertellen nummer een Paping, nummer twee Jan Uitham en nummer drie Van den Berg nog één keer wat er 1963 tussen start en finish is gebeurd.

De Wereld Draait Door en Holland Doc
De nummers een tot en met drie van de Elfstedentocht in 1963 schuiven woensdagavond ook aan tafel bij De Wereld Draait Door. Samen met Tom Egbers kijken zij vooruit op de uitzending van Andere Tijden Sport. En voor wie maar geen genoeg van schaatsen kan krijgen biedt Holland Doc een themaweek over schaatsen, een programma vol documentaires over de Elfstedentocht, schaatshelden en ijspret.

Andere Tijden Sport, woensdag 16 januari, 21.25 uur, Nederland 1
De Wereld Draait Door, woensdag 16 januari, 19.30 uur, Nederland 3