De kennis van nu antartica carousel missed 1422973776

Hoe is het gesteld met de klimaatverandering op Antarctica? Verslaggever Bart Meijer van het NTR-wetenschapsprogramma De kennis van nu volgt drie weken lang Nederlandse wetenschappers die op het continent onderzoek doen naar smeltende gletsjers.

In De kennis van nu, vanaf woensdag weer op NPO 2, draait alles om de wetenschap. Onderwerp van de komende twee afleveringen is de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor het Antarctisch schiereiland, waar het ijs sneller smelt dan in de rest van de wereld.

Eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica
In 2013 werd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica opgezet. Dat is ook meteen de plek waar journalist Meijer zijn zoektocht begint. Hoe verandert het leven van mossen, springstaarten en mijten door de veranderde omstandigheden? Bioloog jr. Stef Bokhorst onderzocht het en bespreekt de resultaten met Meijer.

Spectaculaire beelden van klimaatverandering
In totaal verblijven Meijer en zijn collega's drie weken op Antarctica. Genoeg tijd om wetenschappelijke onderzoeken af te wisselen met spectaculaire beelden van de impact van de klimaatverandering. Een week later, op woensdag 11 februari, volgt het tweede deel.

De kennis van nu, woensdag 4 februari en 11 februari, 19.20 uur, NTR, NPO 2


Ga naar de website van De kennis van nu
De kennis van nu op NPO 2
De kennis van nu op NPO Radio 1
De kennis van nu op NPO Radio 5