In De Grote NTR Klassieke Muziek Kwis geven pianist/cabaretier Mike Boddé en presentator Isolde Hallensleben een twist aan de klassieke muziek. Onder hun leiding gaan drie avontuurlijke topensembles de strijd met elkaar aan: Cello8tet Amsterdam, het Kobra Ensemble en Atlas.

foto Mike en Isolde  copyright NTR Lilian van Rooij (1)Mooiste soundtrack
In vijf rondes leggen de teams elkaar het muzikale vuur aan de schenen. Wie maakt de mooiste soundtrack? Wie speelt de origineelste versie van een overbekende hit als Roxanne of de Eerste Cellosuite van Bach? En hoe brengen ze het er vanaf in de WK ronde en de Begrafenisronde? In de jury zitten programmamaker Eric Corton, componist Bob Zimmerman en altvioliste Esther Apituley.

Improvisatie
De musici van deze ensembles zijn klassiek opgeleid, maar zoeken hun persoonlijke en muzikale grenzen op. Ze experimenteren met vorm en presentatie, en zoeken de samenwerking met andere disciplines. Atlas is eind vorig jaar opgericht door harpist Remy van Kesteren en saxofonist Ties Mellema. Beiden hebben behoefte aan concerten die meer richting het popconcert gaan. Korte nummers, eigen stukken, bewerkingen van popnummers en improvisatie.

Nieuwe muziek
Cello8tet Amsterdam bestaat dit jaar 25 jaar. Het staat voor nieuwe muziek en werkt met de meest markante componisten van dit moment. Ze treden op in theater en dansvoorstellingen, spelen live muziek bij films. Ook spelen ze een bijzondere bewerking van Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

Humor
Het Kobra Ensemble heeft in de vier jaar dat het bestaat een geheel eigen stijl ontwikkeld: veelzijdig in muzikaliteit en een levendige podiumpresentatie. Met een mix van vroege en hedendaagse klassieke werken, volksmelodieën en close harmony, maar ook van humor en bloedserieuze schoonheid, blaast Kobra het stof van de kamermuziek.

De Grote Klassieke Muziek Kwis, donderdag 5 juni 2014 om 20.30 uur bij de NTR op Nederland 2.