Jan bor 2 carousel missed 1429007375

Boeddha kent drie emoties van het lijden: woede, hebzucht en onwetendheid. Hoe manifesteren deze vergiften zich anno nu? In een drieluik onderzoekt de BOS de drie vergiften.

Volgens de leer van Boeddha liggen drie negatieve emoties ten grondslag aan al het menselijk lijden: woede, hebzucht en onwetendheid. Samen vormen zij het principe van de drie vergiften. De BOS vat de elk vergift in een documentaire die samen als drieluik te zien zijn op NPO 2. Voorafgaand aan het drieluik, is de beschouwende film De drie vergiften uitgezonden, waarin boeddhisten de drie vergiften uitleggen.

De eerste documentaire die een vergift behandelt, Pekka, gaat over de Pekka-Eric Auvinen, een student die medescholieren doodschiet en vervolgens zichzelf. Waar kwam zijn woede vandaan? In de documentaire Schuldenaars staat hebzucht centraal. In beeld een aantal mensen die failliet gaan en hoe deze wending hun kijk op het leven en zelfbeeld verandert. De laatste aflevering uit het drieluik behandelt onwetendheid. In hoeverre beseft de consument nog de afhankelijkheid van de aarde en zijn plaats in het geheel?

2Doc: Pekka, dinsdag 14 april, 23.00 uur, BOS, NPO 2
2Doc: Schuldenaars, woensdag 15 april, 23.00 uur, BOS, NPO 2
2Doc: Georgica, donderdag 16 april, 23.00 uur, BOS, NPO 2


De beschouwende film De drie vergiften