4863 das leben der anderen f carousel missed 1430382820

De Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, was een van de meest effectieve inlichtingendiensten ter wereld. Het doel van de Stasi: alles te weten komen. De keerzijde hiervan wordt duidelijk in de speelfilm Das Leben der Anderen, vrijdagavond te zien bij de VPRO op NPO 2.

Oost-Berlijn, 1984. Stasiofficier Gerd Wiesler krijgt de opdracht de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn vriendin Christa-Maria Sieland af te luisteren. Hoe langer hij afluistert, hoe zwaarder het voor hem is om trouw te blijven aan de staat.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Verkeerde kant
Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken. Tegelijkertijd realiseert hij de nutteloosheid van zijn bestaan. Langzaam groeit bij hem het besef dat hij aan de verkeerde kant staat en voor een boosaardig regime werkt. Blijft hij de staat loyaal?

Met prijzen overladen
Das Leben der Anderen won tal van prijzen. De dramafilm ging niet alleen met de belangrijkste Duitse en Europese filmprijzen aan de haal, maar ook met vele publieksprijzen op internationale filmfestivals. In 2007 werd de film bekroond met de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Das Leben der Anderen, vrijdag 1 mei, 23.35 uur, VPRO, NPO 2


Ga naar de special over 4 en 5 mei