7040 16 8 carousel missed 1435231462

Beroemde regisseurs waren ooit onbekend. Hoe kijken ze terug op het maken van die ene film, waarmee ze doorbraken? In VPRO's Cinema Collectie interviewt Gerhard Busch elke vrijdag regisseurs over hun carrièrebepalende film, die aansluitend te zien is.

De doorbraakfilm bepaalt de carrière van de regisseur, maar kan er ook druk op zetten. Voor Thomas Vinterberg werkte het succes verlammend, en hij maakte na Festen vooral hele andere films. Uiteindelijk kwam het toch weer goed met Submarino en Jagten. Hoe kijkt hij nu, jaren later, terug op die periode? De regisseurs vinden het vaak erg prettig om over hun doorbraakfilm te praten, en de interviews schijnen in sommige gevallen een nieuw licht op de film.

Shakespeare en Luhrmann
Baz Luhrmann bijt het spits af in de Cinema Collectie-reeks. Hij brak in 1996 door met zijn bijzondere verfilming van het beroemdste verhaal van Shakespeare. Hij probeerde zich voor te stellen hoe de schrijver zelf Romeo and Juliet zou verfilmen, en kwam uit op een extravagante vertelling in eigentijds jasje. Nu, na zijn successen met Moulin Rouge en The Great Gatsby bespreekt hij met Busch de plek van de film in zijn oeuvre.

Elke week een film met aperitief
De interviews zijn als het ware een voorafje en en gaan vooral niet over de plot van de film. Na elk interview wordt de bewuste film vertoond. De komende weken komen Jaques Audiard met Un prophète, Lukas Moodysson met Together, Alejandro Amenabar met Abre los ojos, Thomas Vinterberg met Festen en Marc Forster met Monster's Ball aan bod.

VPRO Cinema Collectie, vrijdag 26 juni, 23.30 uur, VPRO, NPO 2
Romeo + Juliet, vrijdag 26 juni, 23.40 uur, VPRO, NPO 2


Bekijk de trailers van alle films in de Cinema Collectie op Cinema.nl
Lees meer over de Cinema Collectie op Cinema.nl