Chez benali 2 carousel missed 1496148005

In het programma Chez Benali reizen schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida in zes afleveringen langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken. Het culinair-historische ontdekkingsreis start dinsdag bij de KRO-NCRV op NPO 2.

In Chez Benali brengt het echtpaar elke dinsdag op NPO 2 langs de kleurrijke en bewogen historie van Marokko en laat hen bijzondere personen ontmoeten. In elke aflevering staat één gerecht centraal; van Arganolie tot Bastilla.

Succesvolle handel
Van oudsher was de handel met de Marokkanen een riskante aangelegenheid. Het was Michiel de Ruyter die voor het eerst succesvol zaken in Marokko deed. In de 17e eeuw waren de Hollanders vooral geïnteresseerd in thee en peper, maar tegenwoordig is Arganolie een geliefd en hip exportproduct. De werkzame stoffen van deze olie schijnen zo bijzonder te zijn dat het voor zowel cosmetica als voor voeding een zeer gewild ingrediënt is. Sinds de filmsterren in Hollywood deze olie hebben ontdekt, is de prijs ervan enorm gestegen.

Vloeibaar goud
In de eerste aflevering is dit Arganolie gaan Abdelkader en Saida op zoek naar dit vloeibare goud. Waar komt deze olie vandaan, waar wordt het voor gebruikt en hoe wordt het gemaakt? Voor het vinden van de antwoorden reizen ze af naar het achterland van de havenstad Agadir, de enige plek ter wereld waar de Arganboom groeit. Maar de boom wordt bedreigd door geiten die alles kaal vreten en door de oprukkende woestijn.

Chez Benali, vanaf dinsdag 14 juni, 20.25 uur, KRO-NCRV, NPO 2


Ontdek meer programma's over voedsel, koken en eten
Ontdek meer programma's over reizen