Donderdag begint op Nederland 3 het programma Bureau Rooijakkers & Verster, waarin Art Rooijakkers en Lauren Verster kromme kwesties onder de loep nemen.

'Hoe kan het dat...' luidt het begin van de vraag die tijdens elke uitzending wordt gesteld. In een zilvergrijze Amerikaan uit de jaren zeventig rijden Rooijakkers en Verster door Nederland op zoek naar de antwoorden.


Helpt straf?
In de eerste aflevering staat het onderwerp straf centraal. Wat is eigenlijk een goede straf? Uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat maar liefst 86 procent van de Nederlanders vindt dat onze rechters te soft straffen. Straft Nederland inderdaad lager dan bijvoorbeeld buurlanden? Hoe komt dat? Helpt straf eigenlijk? Rooijakkers en Verster praten onder andere met criminelen en slachtoffers.

De proef op de som
Het duo voert niet alleen gesprekken, ze nemen zelf ook de proef op de som. Zo gaat Rooijakkers in de aflevering over schietende agenten als politieman in opleiding een huis binnen van waaruit een alarmerend telefoontje bij de meldkamer is binnengekomen. En Verster laat in de aflevering over voortvluchtige criminelen zien hoe je bij een plastisch chirurg een gedaanteverwisseling kunt ondergaan. 

Bureau Rooijakkers & Verster, vanaf donderdag 6 februari, 21.25 uur, bij de AVRO op Nederland 3

Meer over Bureau Rooijakkers & Verster