Noord korea carousel missed 1443699271

Ergens op een zolder in Utrecht ligt de grootste verzameling van Noord-Koreaanse propagandaposters ter wereld. Het is de verzameling van Willem van der Bijl, die er woensdagavond uitgebreid over vertelt in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Bureau Buitenland is er elke dinsdag, woensdag en donderdag met internationale reportages en nieuws uit het buitenland. Voor de aflevering over Noord-Koreaanse propaganda is het woord aan Van der Bijl. De van origine postzegelverzamelaar verzamelde meer dan duizend propagandaposters bij elkaar.

Bureau Buitenland

Afbeelding van Bureau Buitenland
Wo 1 apr 2015
0:00 / 0:00

Verzameling propagandaposters
'Ik werd uitgenodigd door een postzegeldrukkerij in Pyongyang', vertelt Van der Bijl aan VPRO Gids over zijn eerste bezoek aan Noord-Korea in 1998. De verzamelaar keerde daarna nog 23 keer terug, met als resultaat een grote verzameling Noord-Koreaanse kunst, postzegels en propaganda. Vooral de verzameling propagandaposters is waar het woensdag om 21.00 uur op NPO Radio 1 over gaat. Waar komt zijn passie voor Noord-Koreaanse propagandaposters vandaan?

Van verzamelaar naar persona non grata
Sinds 2011 is Van der Bijl in Noord-Korea persona non grata, nadat hij werd opgepakt, vastgezet, verhoord en uitgezet. De verzameling lag jaren achter elkaar op de zolder van Van der Bijl in Utrecht, maar recent stelde hij zijn verzameling beschikbaar aan het Modern East Asia Research Centre van de Universiteit Leiden. 'Omdat ik nu niet meer naar Noord-Korea kan, is mijn verzameling voltooid.'

Bureau Buitenland, woensdag 1 april, van 21.00 uur tot 22.00 uur, NPO Radio 1


Ga naar de website van Bureau Buitenland
Ga naar de website van NPO Radio 1
Luister naar NPO Radio 1 via npo.nl