Zoeken en speuren, spitten in geschiedenis en verleden. Derk Bolt zoekt de zaken vaak tot op de bodem uit. In het programma Brieven Boven Water bezorgt hij nooit aangekomen brieven alsnog bij nazaten van de geadresseerden. 

De brieven zijn afkomstig uit een verzameling van 40.000 ongeopende, Nederlandse persoonlijke brieven, die een aantal jaren geleden bij toeval is teruggevonden in London, in The National Archives. De brieven zijn in de 17e en 18e eeuw verstuurd door Nederlandse burgers aan in den vreemde verblijvende familieleden en geliefden, meest zeelieden.

Liefdesbrieven en kasboekjes
In de eerste aflevering van Brieven Boven Water komen talloze intieme liefdesbrieven en kasboekjes van de Nederlandse 18e eeuwse koopman Jan Bekker Teerlink aan bod. Samen met een Robert Janz, een familielid van Teerlink, onthult Derk Bolt stukje bij beetje het geheime leven van deze koopman-violist. 

Prostitutie en zelfmoord
De zoektocht naar het geheime leven van een 18e eeuwse miljonair blijkt een intrige vol wellust, bedrog en heel, heel erg veel geld. Het is een 
speurtocht vol verrassende wendingen: van een tragische zelfmoordenaar op het Parijse Pere Lachaise tot een schatrijke prostituee met een dubbele identiteit. 

Brieven Boven Water, vanaf 7 september, 21.10 uur, Nederland 2