Ongeveer een jaar geleden, op 13 maart 2013 om precies te zijn, werd Jorge Bergoglio benoemd tot nieuwe paus. De Argentijn nam de naam Fraciscus aan, vernoemd naar Franciscus van Assisi (1182-1226). Voor de RKK reden om op onderzoek uit te gaan.

In de driedelige serie Bodar door het land van Francisus gaat Antoine Bodar op zoek naar het verhaal achter Franciscus van Assisi, een grote heilige uit de dertiende eeuw. Bodar maakt voor zijn zoektocht een reis door de Italiaanse streek Umbrië waar Franciscus woonde en werkte.


'Saai wordt het niet'
'Aan de hand van de plaatsen waar Franciscus heeft verbleven wordt de serie een meditatieve kijk op de historische figuur van Franciscus en zijn betekenis', aldus Bodar. 'Saai wordt het niet, er zal veel aandacht zijn voor de psychologie van deze echte man van vlees en bloed. Hij was iemand die van huis uit rijk was en voor de radicale armoede koos. Hij wilde een stoere ridder worden, maar werd uiteindelijk stichter van de adellijke troepen van de geest.'

Eerste aflevering
Wie was de jonge Franciscus? Het verhaal over de jongere jaren van de bedelmonnik en kerkvernieuwer is volgens Bodar onderbelicht in de geschiedenisboeken. In de eerste aflevering gaat Bodar dan ook naar plekken zoals Franciscus' geboortehuis, zijn doopkerk, steden als Preugia en Spoleto en het kerkje van Sant Damiano.

Bodar door het land van Franciscus, vanaf dinsdag 4 maart, 16.30 uur, RKK, Nederland 2

Naar Nederland 2 kijken via npo.nl
Ga naar de website van de RKK