Bloedbroeders sinan can ara halici cr vara benny jansen 006 carousel missed 1493120357

Vrijdag is het precies honderd jaar geleden dat de Turkse massamoord op Armeniërs begon. Zou de Turkse Sinan Can uit de VARA-serie Bloedbroeders een proces van verzoening kunnen ontketenen door de genocide te erkennen?

In de laatste aflevering van Bloedbroeders, zondag op NPO 2, gaan de Turks-Nederlandse journalist Sinan en de Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici samen naar de Armeense hoofdstad Jerevan, op zoek naar verzoening. Hun optimisme wordt echter al snel getemperd.

Genocide diep in de harten
Op de vooravond van de Armeense herdenkingsdag van de genocide, op vrijdag 24 april, reizen Sinan en Ara naar Jerevan. De broeders komen tot de ontdekking hoe diep de genocide in de harten van de Armeniërs zit; door honderd jaar van ontkenning heeft het trauma van de Armeniërs nooit kunnen genezen. Als Sinan, misschien tegen beter weten in, een 105 jaar oude overlevende van de genocide om verzoening vraagt, dreigt zijn missie volledig te mislukken.

Wat is er waar over de massamoord?
In de eerste vijf afleveringen van Bloedbroeders doken Sinan en Ara in de geschiedenis van de Armeense genocide en in hun eigen familiegeschiedenis. Volgens de serie zijn bij de Turkse massamoord op Armeniërs ruim 800.000 Armeniërs om het leven gekomen, maar volgens sommige wetenschappers en historici zijn er ongeveer 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen. Vrijdag vindt de Armeense herdenking plaats, waarbij het kabinet niet aanwezig zal zijn, aldus NOS.nl.

Bloedbroeders, zondag 26 april, 20.15 uur, VARA, NPO 2


Alles van Bloedbroeders op npo.nl
Kabinet niet bij herdenking Armeense genocide