5 mei carousel missed 1430221159

5 mei is Bevrijdingsdag, de nationale feestdag waarop de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland wordt gevierd. Vrijheid, democratie en mensenrechten zijn thema's die de hele dag centraal staan. Ook op de publieke televisiezenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

70 jaar bevrijding: Veteranendefilé, 15,15 uur, NOS, NPO 1
De NOS doet al vanaf 's middags rechtstreeks verslag van het bevrijdingsdefilé in Wageningen, de plaats waar zeventig jaar geleden onder toeziend oog van prins Bernhard werd onderhandeld over de uitwerking van de Duitse capitulatie. Het defilé wordt afgenomen door minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Speciale aandacht is er voor de Canadese veteranen die vanwege het jubileumjaar in groten getale aanwezig zullen zijn.

70 jaar bevrijding: De meidagen van 1945, 18.20 uur, NOS, NPO 1
Op 4 mei gaf het Duitse leger zich over en een dag later wordt de capitulatie verder uitgewerkt, maar tussen dat moment en de uiteindelijke bevrijding door de geallieerden gaat er nog veel mis. In de speciale uitzending De meidagen van 1945 worden de vaak chaotische gebeurtenissen nog eens belicht. Verslaggevers van de NOS zijn te vinden op plekken waar belangrijke geallieerde troepenbewegingen plaatsvinden.

70 jaar bevrijding: 5 mei-concert, 20.30 uur, NOS, NPO 1
Bevrijdingsdag wordt overal in Nederland gevierd, zo ook tijdens het 5 mei-concert vanaf de de Amstel in Amsterdam. Onder toeziend oog van onder andere koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix verzorgt het Nationaal Jeugd Orkest een concert. Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca spelen speciaal voor deze gelegenheid een nieuw, zelfgeschreven nummer.

Andere Tijden: Drie keer bevrijd, 21.15 uur, NTR en VPRO, NPO 2
Van Limburg tot Nederlands-Indië; het duurt een vol jaar voordat heel Nederland bevrijd is. Terwijl het zuiden feest viert, worden grote delen van Zeeland onder water gezet. En wanneer de eerste Limburgse bevrijdingsbaby's het levenslicht zien, sterven de laatste Nederlanders in de Jappenkampen. 1945 was een jaar vol contrasten, uitzinnige vreugde en intens verdriet, zo blijkt uit de archiefbeelden samengesteld door Andere Tijden. 

2Doc: Alledaags verzet, 23.00 uur, IKON, NPO 2
Wat is de overeenkomst tussen de Occupy Beweging, de Spaanse Indignados en de Arabische Lente? Is er een verband tussen de democratische beweging in Iran en de strijd in Syrië? De 2Doc-documentaire Alledaags verzet gaat terug naar de oorsprong van verschillende protestbewegingen uit de geschiedenis.

Bevrijdingsfestival, 23.05 uur, NOS, NPO 3
De Ambassadeurs van de Vrijheid, dit jaar Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet, reizen langs de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Ze treden op maar dat niet dat niet alleen; ze staan ook stil bij vrijheid, in Nederland en de rest van de wereld. Presentator Winfried Baijens laat zien hoe het er op het Bevrijdingsfestival in Zwolle aan toe gaat. Verder zijn er ook reportages vanaf andere Bevrijdingsfestivals.