Bevrijdingsdag anp 12572440 carousel missed 1493900550

Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag, de dag dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Verschillende programma's op NPO 1, NPO 2 en NPO 3 besteden aandacht aan deze feestdag.

De nationale viering bevrijding, 11.00 uur, NOS, NPO 1
Live verslag van de 5-meilezing en de Kinderlezing en het het officiële startsein voor Bevrijdingsdag door premier Rutte, die op het Bevrijdingsfestival in Groningen het vrijheidsvuur ontsteekt.

5 mei-concert, 20.20 uur, NOS, NPO 1
Het 5 mei-concert op de Amstel is traditiegetrouw de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest treden op: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling. Rik van de Westelaken praat met de artiesten. Als opmaat naar het concert wordt een impressie gegeven van de viering van Bevrijdingsdag in Groningen, waar de nationale viering officieel begon.

Dictator, 20.30 uur, BNN, NPO 3
Wat doe je als plotseling een dictator aan de macht komt? Acht jongeren gaan het sociale experiment aan.

Maliebaanmonologen, 22.35 uur, NOS, NPO 2 
Monoloog van Anton Mussert, leider van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). Mussert had zijn hoofdkwartier op Maliebaan 35.

Artiesten voor de vrijheid, 23.25 uur, NOS, NPO 3
Uitzending vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle, gevuld met van de optredens van Kovacs, Nielson, Sunnery James & Ryan Marciano en Def P, ofwel de ambassadeurs van de vrijheid van dit jaar. Zij hoppen langs de festivals met behulp van helikopters van Defensie.

2Doc: 10%-What makes a hero?, 0.00 uur, VPRO, NPO 2
Word je als held geboren of gevormd? Zit het in onze genen, of is het toeval? Filmmaker Yoav Shamir gaat op onderzoek uit om te begrijpen wat een mens goed of slecht maakt. Wat is een echte held?

Bekijk de programma's van 4 mei terug
NPO Radio 2 hele dag in teken van vrijheid