B10017 carousel missed 1424946736

In Tegenlicht een gesprek met Joris Luyendijk, die honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde.

In 2008 begon in de financiële wereld een enorme crisis. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat en is een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd een droom?  Dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde.

VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om zijn bevindingen tegen het licht te houden. Hij maakt een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt. Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers die ongezond lange werkweken draaien met weinig tot geen baanzekerheid en waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes. 

Verlichte nieuwe bankiers
Is het mogelijk om tot fundamentele hervormingen te komen en weer greep te krijgen op die los gezongen wereld van het flitsend kapitaal? Daarvoor zijn volgens Luyendijk moedige politici nodig, verlichte nieuwe bankiers en kritische, dieper gravende journalisten, en de eerste voorbeelden zijn er.