Dennis ontmoet deelnemers carousel missed 1496122494

Dennis van der Geest stuurt vijf mensen met een zeer uitgesproken mening over armoede op ontdekkingsreis om te bepalen hoe armoede in Nederland eruit ziet.

Heb je het aan jezelf te wijten als je in het welvarende Nederland in armoede leeft? Dennis van der Geest stuurt elke maandag op NPO 2 vijf mensen met een zeer uitgesproken mening over armoede op pad om dit te onderzoeken. Is arm zijn het gevolg van een gemakzuchtige of foute keuze? En bestaat armoede wel echt in ons land?

Voedselbank
Hoewel ons land een van de meest welvarende landen ter wereld is, leeft inmiddels een op de tien mensen op of onder de armoedegrens. In 'Arm in Nederland? Eigen schuld!' brengt Dennis de vijf deelnemers steeds dieper de armoede in. Hoe ziet je dag eruit als je met het minimale moet rondkomen? Ben je arm als je voor €20,- per week alle boodschappen voor vijf personen moet doen? Kun je hardop zeggen dat je, net als tienduizenden andere Nederlanders, klant bent bij de Voedselbank, of blijft dat taboe?

Dakloos
De vijf ervaren hoe het is om in armoede te geraken. Ze zien hun onderkomen steeds schameler worden en vechten om de regie over hun leven te houden, tot ze uiteindelijk ook het dak boven hun hoofd moeten inleveren. Ook moeten ze de handen uit de mouwen steken bij verschillende voedselhulpinstanties en verblijven ze een etmaal bij arme gezinnen om een kijkje te nemen in hun leven. Tijdens dit verblijf lopen de gemoederen zeer hoog op.

Arm in Nederland? Eigen Schuld!, maandag 18 januari, 21.10 uur, EO, NPO 2

Naar de website van de EO

Meer over armoede in Nederland in onze special