Kuzu ozturk.close carousel missed 1437997271

Een minister noemt iets 'verontrustend' en heel het land is verontrust. Argos TV onderzoekt dinsdag bij HUMAN hoe de gewenste werkelijkheid de ware in zijn greep hield.

In een rapport van Motivaction stond geschreven dat Turks-Nederlandse jongeren positief tegenover IS staan. Minister Asscher, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, noemde de cijfers verontrustend in een interview. Het werd groot nieuws.

Sneeuwbaleffect
De gevolgen waren groot. Turks-Nederlandse jongeren herkenden zich niet in het onderzoek en kwamen in actie. Binnen de PvdA, de partij van Asscher, ontstond onenigheid en Kuzu en Öztürk werden uit de fractie gezet. De Turkse overheid noemde de Nederlandse racistisch. Wat was het belang van minister Asscher? Was het rapport wel betrouwbaar, kloppen de cijfers wel?

Verschil tussen werkelijkheid en beeld
Argos TV ontleedt de gebeurtenissen uit de media om het verschil tussen werkelijkheid en beeld te benoemen. Ze blikt terug met betrokkenen, onder wie Kuzu en Öztürk, Motivaction-directeur Pieter Paul Verheggen en historicus Zihni Özdil om te ontrafelen hoe de gewenste werkelijkheid de echte in zijn greep hield.

Argos TV - Medialogica, dinsdag 28 juli, 21.15 uur, HUMAN en VPRO, NPO 2


Naar de site van Argos TV - Medialogica