Astronaut André Kuipers heeft tijdens zijn ruimtereizen de aarde van bovenaf gezien. Hierdoor zag hij hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is. In drie documentaires bekijkt hij de bedreigde plekken die hij vanuit de ruimte zag.


Aflevering 1: Weg van het vlees

Aan de rookpluimen was in de ruimte was goed te zien dat het bos in het Braziliaanse Amazonegebied in rap tempo wordt gekapt. In het ernaast gelegen gebied Cerrado wordt ook flink gekapt. Het gebied is zo groot als Europa en tachtig procent van de bebossing heeft hier al plaats gemaakt voor de teelt van soja, mais, suikerriet en voor het grazen van koeien. André vraagt zich af hoe dit kan worden opgelost, maar ontdekt dat ook hij onderdeel is van het probleem

Vrijdag 8 november om 20.25 uur op Nederland 3

Aflevering 2: Groenland 
André Kuipers weet dat het ijs op Groenland sneller smelt dan ooit tevoren. Satellietbeelden tonen dat keer op keer aan. Als hij op de ijskap van Groenland staat, ziet hij pas hoe hard het gaat. En hij ontdekt dat de gevolgen ervan groot zijn. Jonge Inuit hebben bijvoorbeeld nog nooit een ijsbeer gezien.

Vrijdag 15 november om 20.25 uur op Nederland 3

Aflevering 3: Naar de haaien?
Jakarta is als een van de dichtstbevolkte metropolen ter wereld het meest bizarre voorbeeld van een stad die volledig is vastgelopen. Het verkeer staat permanent in de file en ieder jaar komen er honderdduizenden inwoners bij die allemaal ergens moeten wonen en werken en die allemaal moeten eten. André Bezoekt Indonesië en ziet met eigen ogen hoe de mens een directe bedreiging vormt voor de natuur.

Vrijdag 22 november om 20.25 uur op Nederland 3

Meer informatie op www.ntr.nl/andreopaarde