Oranje staat in de achtste finales van het huidige WK in Brazilië, maar dat was op het WK in 1990 in Italië wel anders. Hoe kon het toen zó fout gaan? Dat is de vraag die in Andere Tijden Sport gesteld wordt aan de betrokkenen.

Ga naar de WK-special op npo.nl

Wat betreft dieptepunten is het WK 1990 een van de diepste dalen van het Nederlands elftal. De wereld zag hoe Frank Rijkaard naar de Duitse middenvelder Rudi Völler spuugde, maar wat er achter de schermen precies is gebeurd weten er maar weinig. Oud-internationals Ruud Gullit, Ronald Koeman, Adri van Tiggelen en Hans van Breukelen en toenmalig voorzitter sectiebestuur betaald voetbal Martin van Rooijen doen bij Andere Tijden Sport op Nederland 1 hun kant van het verhaal.

Spelers willen Cruijff
Voor aanvang het WK van 1990 in Italië is Oranje dé favoriet voor de titel, maar uiteindelijk pakt het anders uit. Thijs Libregts wordt aangesteld als opvolger van Rinus Michels, die Oranje in 1988 naar de Europese titel leidde. Als Libregts tussentijds vertrekt, wil de spelersgroep met onder andere Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard in de gelederen, Johan Cruijff als bondscoach. De KNVB kiest echter voor Leo Beenhakkers, waarna de spelers zich niet meer serieus genomen voelen.

Reconstructie
Om een goed beeld te krijgen van wat er daarna precies is gebeurd en waarom het dramatisch verlopen WK 1990 zo mislukte, heeft Andere Tijden Sport een reconstructie gemaakt. Verschillende betrokken spelers en medewerkers doen voor het eerst openhartig hun verhaal. Waarom ging Oranje zó af?

Andere Tijden Sport, vrijdag 27 juni, 21.35 uur, VPRO, NOS en NTR, Nederland 1


Live naar Nederland 1 kijken via npo.nl
Ga naar de special over het FIFA WK Voetbal