22sep willeke v ammelrooy mira  nationaal archief carousel missed 1442826995

Andere Tijden keert dinsdag op NPO 2 terug naar de tijd waarin een ware seksgolf de bioscopen overspoelde, waardoor de Nederlandse speelfilmindustrie kon opbloeien.

Op woensdag 23 september gaat de 35e editie van het Nederlands Film festival in Utrecht van start. Daarom keert Andere Tijden dinsdag 22 september op NPO 2 terug naar begin jaren 70,  toen een ware seksgolf de bioscopen overspoelde. Zo was in Mira (met Willeke van Ammelrooy) een niet eerder vertoonde hoeveelheid bloot te bewonderen en Blue Movie (met Hugo Metsers en Carry Tefsen) trakteerde het publiek zelfs op een erectie. Daarmee wist een nieuwe generatie filmmakers de tijdgeest feilloos te treffen.

Loslaten taboes
Er kwamen miljoenen bezoekers op de films af en daarmee werden ze een ongekend commercieel succes. Voor veel producenten, regisseurs, acteurs en actrices betekende dit het begin van een glanzende carrière. Betrokkenen vertellen over hun eerste schreden op het pad van de professionele film, het loslaten van taboes, expliciete naaktscènes, lange rijen voor de kassa en het belang van een goed verhaal.

Andere Tijden: Seks in de speelfilm, dinsdag 22 september, 21.20 uur, NPO 2


Naar de website van Andere Tijden
Bekijk meer afleveringen van Andere Tijden op npo.nl