Andere tijden ongewenste vreemdelingen carousel missed 1444034268

Joodse vluchtelingen uit Duitsland stuitten in de jaren '30 op een pijnlijk en inhumaan Nederlands vluchtelingenbeleid. Meer daarover in Andere Tijden, dinsdagavond bij VPRO en NTR op NPO 2.

Voor de Duitse invasie in 1940 vluchten tussen de 35.000 en 50.000 Duitse Joden naar Nederland. Het merendeel probeert verder te vluchten en dat heeft de Nederlandse overheid ook het liefst. Naarmate de nood in Duitsland hoger wordt, doet Nederland de grens steeds verder dicht.

Niet welkom
Daags na de Reichskristallnacht in 1938, stuurt de Nederlandse Justitie Goseling een circulaire naar de Marechaussee. 'In verband met den toestand in Duitsland is een nadere toestrooming van Joodse vluchtelingen naar ons land te verwachten. In het algemeen dient de grens ook voor deze nieuwe vluchtelingen gesloten te blijven.' Premier Colijn tijdens de algemene beschouwingen: 'Onze berichten zijn dat het buitenland de grenzen gegrendeld houdt. Dit betekent dat als wij de grenzen onbelemmerd zouden openstellen, dan ook alle vluchtelingen door dat eene open gat Nederland zouden binnenkomen. Hoeveel Joden zouden er dat zijn?'

Westerbork centrale opvang
Ondertussen wordt voor de vluchtelingen die toch de grens overkomen, gebouwd aan een centraal opvangkamp. Dit kamp mag niet op de Veluwe komen, zoals oorspronkelijk het plan was, omdat koningin Wilhelmina dat te dicht bij Paleis het Loo vindt. Dus wordt het Westerbork in het veraf gelegen Drenthe. Een kamp betaald door de Joodse gemeenschap en gebouwd met hulp van de vluchtelingen zelf. Vanaf 1939 dient Westerbork als centrale opvangplek voor de Joodse vluchtelingen. 

Andere Tijden, dinsdag 6 oktober, 21.20 uur, NTR en VPRO, NPO 2


Bekijk Andere Tijden op npo.nl
Bekijk de special over vluchtelingencrisis
Ga naar de website van Andere Tijden